سواحل مکران؛ جاذبه جادویی و شگفت انگیز چابهار

به گزارش هدا بلاگ، استان سیستان و بلوچستان یکی از استان های پهناور کشورمان است که قدمت تاریخی دارد. از شهر سوخته با قدمت باستانی اش گرفته تا جاذبه های زیبای طبیعی چابهار همگی ازجمله مواردی است که می تواند پای گردشگران زیادی را به این استان باز کند.

سواحل مکران؛ جاذبه جادویی و شگفت انگیز چابهار

به گزارش فرادید، چابهار یکی از شهر های بندری استان سیستان و بلوچستان است که دارای جاذبه های طبیعی و گردشگری بسیاری است. این بندر با راه داشتن به آب های آزاد و اقیانوس از نظر مالی و گردشگری موقعیت بسیار ارزشمندی دارد و دارای جاذبه های گردشگری فراوانی است که یکی از آن ها سواحل زیبای مکران است. در این مطلب می خواهیم سفری کوتاه و تماشای به چابهار و سواحل مکران داشته باشیم؛ پس در این سفر رویایی با ما همراه باشید.

سواحل مکران از نظر موقعیت جغرافیایی و تاریخی

سواحل مکران یا مکوران واقع در بندر چابهار یکی از مکان های مهم و زیبای استان سیستان و بلوچستان است که قدمت تاریخی بسیار زیادی دارد، به طوری که در کتاب تاریخی هردوت، مورخ یونانی که در قرن پنجم میلادی نوشته شده است، از این سواحل با نام یکی از استان های ایران یاد شده است.

سواحل مکران از نظر جغرافیایی در جنوب شرقی ایران و جنوب غربی پاکستان واقع شده است که در امتداد دریای عمان گسترده شده است. سواحل مکران از این نظر که به اقیانوس و آب های آزاد راه دارد، از نظر مالی و گردشگری بسیار دارای اهمیت است.

جاذبه های تماشای سواحل مکران

اولین چیزی که در نگاه به سواحل مکران نظر هر گردشگری را جذب می نماید، همجواری طبیعت خشک و کوه ها با دریای بزرگ و آبی است که تضاد بسیار زیبایی را به وجود آورده است. سواحل مکران دارای سه ساحل صخره ای، ماسه ای و مرجانی است که هرکدام از آن ها زیبایی خاص خود را دارد. مشاهده طلوع و غروب خورشید روی آب های بی کران دریای عمان یکی دیگر از جاذبه های تماشای سواحل مکران است.

شما با سفر به سواحل مکران می توانید همزمان از سایر نقاط تماشای در اطراف این سواحل هم تماشا کنید. کوه های مریخی یا مینایتوری، چشمه گِل فشان بندر تنگ، تالاب لیپار یا دریاچه صورتی، غار های بان میستی، گورستان جن تیس و ساحل بریس ازجمله تماشای های مجذوب کننده سواحل مکران هستند که در ادامه مطلب به معرفی آن ها می پردازیم.

چشمه گِل فشان بندر تنگ

گِل فشان یکی از پدیده های زمین شناسی بسیار شگفت انگیز است که در نقاط مختلف ایران وجود دارد. در این پدیده به صورت مکرر مقداری گِل سرد از دل زمین به سمت بیرون پرتاب می گردد. این پدیده با وجود اینکه شباهت زیادی به آتشفشان دارد، ارتباطی با فعالیت های آتشفشانی ندارد. چشمه گِل فشان بندر تنگ یکی از مشهورترین گِل فشان های ایران است که دارای چندین تپه است. در حالت گِل فشان، گِل های سرد از دل تپه به سمت بیرون پرتاب می شوند که منظره ای بسیار تماشای است.

کوه های مریخی

یکی از مجذوب کننده ترین پدیده های طبیعی که در سواحل مکران واقع شده است، وجود کوه های مشهور به مریخی یا مینیاتوری است که در فاصله 40 تا 50 کیلومتری از بندر چابهار قرار گرفته است. این کوه ها ادامه رشته کوه های زاگرس هستند که تا کشور پاکستان امتداد دارد.

ارتفاع کوه های مریخی از پنج متر تا صد متر متغیر است و هیچ نوع پوشش گیاهی روی این کوه ها وجود ندارد. جنس این کوه ها از نوع رسوبی است و داشتن شیار های ریز و یکدست روی این کوه ها و شکل منحصر به فردی که دارند، علت نام گذاری آن ها به کوه های مریخی یا مینیاتوری است.

در میان این کوه ها دریاچه زیبای لیپار واقع شده است و اگر از جاده منتهی به بندر گواتر حرکت کنید، وارد جاده ای می شوید که در یک سمت آن کوه های مریخی و در سمت دیگرش دریاچه لیپار واقع شده است که یکی از زیباترین جاده های ایران است.

دریاچه لیپار یا صورتی

تالاب زیبای لیپار که به علت همجواری با روستای لیپار به این نام مشهور شده است، در کرانه دریای عمان و جاده ساحلی چابهار به گواتر واقع شده است. این تالاب که در میان تنگه ای صخره ای و مشرف به دریای عمان تشکیل شده است، با داشتن رنگ خاص خود یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی بندر چابهار است. اگرچه رنگ آب این دریاچه با توجه به شرایط محیطی مختلف تغییر می نماید، بیشتر به رنگ صورتی مایل به سرخ است.

این رنگ به علت شوری بسیار زیاد آب دریاچه و ترکیب با نوعی جلبک به نام دونالیلا سالینا به وجود می آید؛ زیرا این نوع جلبک که در این دریاچه رشد می نماید، تحمل شوری زیاد آب را ندارد و در تماس با باکتری های موجود در آب رنگدانه کاروتنوئید را فراوری می نماید و همین مسئله موجب صورتی رنگ شدن آب دریاچه لیپار است.

گورستان تاریخی جن تیس

گورستان جن تیس در نزدیکی روستای تیس واقع شده است که قدمت این روستا به 2500 سال قبل از میلاد می رسد. قدمت این روستا به میزان ای است که در کتاب فتوحات اسکندر نیز از آن نام برده شده است. اما در نزدیکی روستای تیس قبرستانی بسیار مرموز وجود دارد که در زبان مردم محلی به جن سنط مشهور است. از نکات تماشای این گورستان وجود سنگ قبر های بسیار بزرگ با حفاری های خاص روی سطوح صخره ای است و هیچکس نمی داند چه کسی و با چه وسیله ای این قبر ها را حفر نموده است.

مردم محلی روستا بر این باورند که این قبر های بزرگ الجثه متعلق به اجنه است که شب ها بر سر مزار مردگانشان جمع می شوند و اگر آدمیزادی در شب وارد این قبرستان گردد، حتما مورد نفرین اجنه قرار می گیرد.

غار های بان مسیتی

یکی دیگر از جاذبه های تماشای بندر چابهار غار های زیبا و رازآلود بان مسیتی است که در نزدیکی روستای تیس واقع شده است. این غار ها که از یک غار طبیعی و دو غار دستکند تشکیل شده اند، روی دامنه کوه شهبازبند و در ارتفاع 254 متری از سطح زمین قرار گرفته است.

بان در اصطلاح بلوچی به معنای مرد خداپرست و مسیتی به معنای پرستشگاه است، به همین علت باستان شناسان معتقدند این غار ها در گذشته محل پرستش و انجام آیین های مذهبی مانند قربانی کردن بوده است. بعلاوه طبق شواهد باستان شناسی این مکان نوعی گورستان نیز بود و مردم محلی براساس آئینی مقدس، مردگان را درون گودال های متصل به چاه های دریایی می انداختند تا به آب دریا برسند. درون غار اصلی بان مسیتی که به صورت نیم دایره است، مقبره ای مکعبی از جنس سنگ واقع شده است که گنبدی گچی بالای آن ساخته شده است. بازدید از غار های بان مسیتی در شب نیز بسیار مجذوب کننده و چشم نواز است.

ساحل بریس

ساحل و اسکه بریس یکی از زیباترین سواحل صخره ای است که در سواحل مکران واقع شده است. اسکله بریس درحال حاضر یکی از مراکز فعال ماهیگیری استان سیستان و بلوچستان است و تردد مدام قایق های صیادی با رنگ های مختلف منظره زیبایی را در این اسکله به وجود آورده است. کوه های مریخی یا مینیاتوری که در بالا به آن اشاره کردیم، تا ساحل بریس امتداد دارند و همین مسئله بر زیبایی بندر بریس افزوده است.

زیبایی بندر بریس هنگام غروب آفتاب دوچندان می گردد، به همین علت بسیاری از گردشگران در این ساحل کمپ می زنند تا شاهد غروب و طلوع خورشید در این ساحل زیبا باشند. از دیگر جاذبه های بندر بریس پدیده موج افشان است که طی آن موج دریا با فشار زیاد از لا به لای سوراخ های شکل گرفته در سنگ های ساحلی با شدت زیاد به سمت بالا پرتاب می گردد و نوعی فواره طبیعی و بسیار چشم نوازی را به وجود می آورد.

منبع: فرارو
انتشار: 27 شهریور 1402 بروزرسانی: 27 شهریور 1402 گردآورنده: hodablog.ir شناسه مطلب: 3721

به "سواحل مکران؛ جاذبه جادویی و شگفت انگیز چابهار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سواحل مکران؛ جاذبه جادویی و شگفت انگیز چابهار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید